Diszlexia – továbbtanulás

Nagyobbik lányom gimnáziumba jár. Harmadik osztályos kora óta jár logopédiára, diszlexiás. Nagyon okos, szerencsére támogató a gimnáziumi közeg is, így ki tud bontakozni. Sokat tanulunk vele otthon, jól teljesít a számonkérések alkalmával is, de egyre jobban foglalkoztat, hogy meddig lehet ezt így csinálni? Mik a kilátásai a jövőre nézve? Van esélye esetleg egyetemre járni, merre tereljük őt?

Kedves Márk!

Nagyon jó azt olvasni, hogy lányuk ilyen segítő környezetben bontakozhat ki, és hogy ilyen elkötelezetten támogatják őt! Biztosan sokat követel a család minden tagjától, hogy a tanulmányaiban is ekkora segítséget nyújtanak neki!

Bizonyára tisztában vannak vele, hogy a diszlexia hátterében meghúzódó okok különbözőek lehetnek. Több típusa létezik, a gyermekeknél más-más területek gyengesége mentén alakul ki. A logopédiai terápia keretében bizonyára megkapja a szükséges fejlesztést, a közös tanulással pedig sokat tesznek a következmények minimalizálásáért. 

Szeretném megnyugtatni, hogy a diszlexiás felnőttek közül rengetegen tudnak helytállni a munka világában, remélhetőleg lányánál is így lesz majd. Az egyetem elvégzése is elérhető cél sokak számára, azonban ezt a kérdést inkább egyénileg érdemes megvizsgálni. Mindenképpen javaslom, hogy beszéljenek erről lánya logopédusával, aki jobban ismeri őt. A diszlexia mellett, mindig érdemes az egyéb jellemzőket – mint pl. a lánya személyisége – is mérlegelni az egyetem, vagy más felsőfokú tanulmány választása kapcsán. A lánya teherbírása, motivációi, kudarctűrő képessége, a támogató környezet teherbírása, a választott intézmény elfogadó hozzáállása mind nagyon fontos, hogy csak néhányat említsek a sok szempont közül. Addig is, amíg ez körvonalazódik, és a döntést megelőzően kikérik a lányát ismerő szakemberek véleményét is, javaslom, hogy továbbra is segítsék lányukat, vele is bátran beszéljenek a témáról, hogy megismerjék az ő belső motivációit, elképzeléseit is. A tanulási képesség fejlesztésével, tanulási stratégiák kialakításával, begyakorlásával mindenképpen érdemes támogatni és az önálló helytállás felé terelniük lányukat!

Fotó: Plato Spelunks

A Diszlexia – továbbtanulás bejegyzés először a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat jelent meg.