Olvasástanulás – mi az ami segíthet?

A fiam 6 éves, szeptemberben kezdi az iskolát. A férjem családjában sokan diszlexiások, aggódom, hogy Ádám is az lesz. Szerencsére a logopédus egyik részképesség területen sem lát elmaradást, engem mégis érdekelne, hogyan dolgozhatunk az olvasástanuláson előre, itthon? Tudom, hogy nem elvárás, hogy már most tudjon olvasni, de sokan kezdik így az iskolát, nem szeretném, ha Ádám lemaradna. Elkezdhetem neki tanítani a betűket?

Kedves Olga!

Az olvasási zavar – más néven diszlexia – valóban gyakoribb egyes családokban, sokszor nemcsak egy testvért érinthet. A mögötte meghúzódó okok többfélék lehetek, így az is változó, hogyan érdemes a fejlesztést felépíteni. Megnyugtató a törődése, ahogy támogatni szeretné fiát az olvasáselsajátítás folyamatában!

Mint azt Ön is említi, az elsősöknek nem kell tudniuk olvasni, amikor elkezdik a sulit. Habár van, akik már tudnak, érdemes a fia érdeklődését követnie. Nem javaslom, hogy az olvasástanítást direktben kezdjék el otthon már az iskolát megelőzően, ez bizonyos esetekben akár még hátrányt is jelenthet, ha nem a megfelelő módszerekkel történik. Azt javaslom, hogy azzal támogassa fiát, hogy a konkrét kérdéseire ad választ. Így előfordulhat, hogy néhány betűt megtanul, vagy a nevét felismeri, esetleg el tudja olvasni, de mindez egyáltalán nem kötelező.

Inkább az olvasáshoz szükséges képességek fejlesztésén érdemes dolgozni, ezt mindenképpen játékos formában javaslom. Az iskolában történő olvasástanulást is megelőzi ezen képességek gyakorlása, de ott erre kevesebb idő és lehetőség nyílik. Otthon viszont nagyon sok alkalom adódhat ezekre a játékokra. Az olvasás alapképességei közé tartozik a téri tájékozódás, a vizuális differenciálás és a dekódolás képessége, a hangokra bontás és a szótagolás. Ezeket akár utazás közben is könnyű gyakorolni, mint pl. a szótagolós játékok, vagy a szavak hangokra bontása. Jó tudni, hogy ezeknek a területeknek a fejlesztése javasolt abban az esetben is, ha később az olvasástanulás során nehézségek merülnek fel. A sok-sok gyakorlás nagyon fontos, de előfordulhat, hogy jobb eredményt hoz, és kevesebb frusztrációt okoz ezeknek a képességeknek a fejlesztésével dolgozni, ha olvasási nehézségek adódnak.

Fotó: Kathy Cassidy

A Olvasástanulás – mi az ami segíthet? bejegyzés először a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat jelent meg.